Urbani sprehodi

Walks Across the City

 

Sprehod za mlade popotnike

Sprehodi so vodeni v angleškem jeziku in poleg predstavitve mesta ter koristih informacij iz prve roke omogočajo tudi druženje z drugimi popotniki in domačini. Popotniki z udeležbo na sprehodih spoznajo širši center Maribora, ki vključuje več kot le najbolj znane znamenitosti in je vsebinsko naravnan na želje mladih.

Tematski sprehodi

Sprehodi so vezani na zgodovinsko zapuščino, vse skupaj pa je oplemeniteno z določeno družbeno tematiko, postavljeno v današnji prostor in čas. Na te dogodke povabimo tudi strokovnjake in ljudi, ki so tako ali drugače vezani na temo oziroma lokalno okolje. Sprehodi so namenjeni predvsem Mariborčanom in vsem, ki živijo, delajo ali se šolajo v mestu. Tako dobijo priložnost, da se med seboj spoznajo in si skozi sproščen pogovor podelijo izkušnje življenja v mestu.

Jane’s Walk

Sprehodi izhajajo iz pobude Jane’s Walk, imenovani po ameriški urbanistki Jane Jacobs, ki je izpostavljala, da je perspektiva pešca iz pločnika povsem drugačna od perspektive iz avtomobila, poudarjala je, da mora biti mesto primerno oblikovano za pešce, da mora biti hodljivo in da mora ponuditi vrsto družabnostnih funkcij, ne pa da je le funkcionalni pripomoček za življenje.

Komu pa naše mesto služi?

V Mariboru je potekal Festival sprehodov, kar je bila odlična priložnost, da se ob različnih temah v skupinah sprehodimo po mestu. Tudi s Stopinjami mesta. Ta pa ni bil klasičen sprehod odkrivanja kulturne dediščine našega mesta niti odstiranja zanimivih zgodb prostorov in ljudi ali odpiranja kakih sicer zaprtih vrat. Želele smo sprehod, na katerem bi lahko s prisotnimi spregovorile_i o zadevah našega mesta. Mesto namreč niso le zgradbe in ceste, mesto smo ljudje, ki v njem bivamo – zgradbe in ceste pa načrtovane z mislijo, da funkcionalno zadovoljujejo potrebe tam živečih.

Na varno!
Po prazničnem Mariboru
Po vstajniškem Mariboru
O moj Maribor
O moj bog!