Kultivacija

Cultivation

 
Ne bo ti uspelo priti skozi Maribor, ne da bi se vsaj malo kultiviral/-a. Izbiro imaš tako na alternativni kot na bolj običajni strani. Muzeji, galerije ali pa sodobne prakse s področja družabnega življenja te mimogrede posrkajo vase. Tu najdeš le nekatere izmed mnogih, ki jih je vredno obiskati.

Kulturni center Pekarna

Bivšo vojaško pekarno, iz konca 19. stoletja, so leta 1994 zasedli umetniki in aktivisti in v zapuščene prostore naselili neodvisno kulturo, ki jo razvija približno 40 različnih uporabnikov tega prostora. Danes je to največji neodvisni kulturni center v severovzhodni Sloveniji. Premore večnamensko dvorano, galerijo, hostel, lokal, delavnice, informacijski center, bukvarno in druge prostore. Center se v manjših obsegih sicer prenavlja, vendar večina del temelji na improvizaciji in iznajdljivosti uporabnikov.

Upravna stavba

V prenovljeni upravni stavbi imajo svoje prostore mladinski centri in društva, ki razvijajo programe v javno dobro in delujejo na številnih področjih družbenega, družabnega in neformalnega izobraževanja. Prav ta stavba je bila prva zaskvotana in tudi prva prenovljena. Smiselnost dobro ponazarja grafit, ki je na njej nastal v času pogajanj o prenovi: »Ta stavba je vogelni kamen. Podri stavbo in našel boš Pekarno. Pekarna bo zmeraj že tukaj ali pa je nikoli sploh ni bilo. Ta stavba bo (zato) padla prva.«

Zavod Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Nevladna, neprofitna organizacija, delujoča na polju mladine, kulture in civilne družbe. V okviru zavoda deluje Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, ki razvija in izvaja prostovoljsko delo mladih za mlade, nudi neformalno izobraževanje, skrbi za informiranost mladih in zainteresirane javnosti. Zavod tudi omogoča mobilnost mladih (EVS, rezidenčni umetniški programi), se ukvarja s kulturno produkcijo in koprodukcijo, podpira dejavnosti na področju civilne družbe ter daje pomen družbeno kritičnemu znanju, ki mladim in vsem, ki delajo z mladimi in za mlade, omogoča, da razumemo situacijo, v kateri živimo, ter razvijemo kritičen odnos do lastnega znanja in naše vloge v družbi. Vse programe konceptualno povezujejo, saj se jim glede na prevladujoče trende na področju dela z mladimi in upoštevajoč splošno družbeno stanje zdi pomembno, da razvijajo kakovostne vsebine, ki spodbujajo družbeno-transformativna razmišljanja in delovanja.

Zofijini ljubimci

Društvo za razvoj humanistike, ki prispeva h krepitvi šibke humanistične in filozofske tradicije v Mariboru, prispeva h kritični in argumentativni analizi dogodkov ter daje možnost aktivnega pisanja in družbene refleksije študentom in drugim. Organizira cikluse javnih predavanj in okroglih miz, ima reden program na radiu MARŠ in objavlja kritične prispevke v medijih, občasno pa tudi dogodke, povezane s promocijo kritične misli in družbenega angažmaja.

Dvorana Gustaf

Dvorana sredi kulturnega centra je ena boljših in večjih koncertnih dvoran v Mariboru. Ima dušo, prijetno vzdušje in pestro dogajanje. V preteklosti so se tu odvijale številne konference, okrogle mize, javne tribune, izobraževanja in glasbeni dogodki, koncertni cikli in zabave. Vsaka alternativna duša pride na svoj račun ob pivu pred dvorano ali v njej, še posebej zaradi širokega spektra žanrsko obarvanih dogodkov.

MC Indijanez

Je klub mladih odvisnikov od rock’n’rolla, svobodomiselnosti, koncertov, ki je podedoval originalne peči in dimnik stare tovarne prepečenca, ki so ga leta 2007 porušili. Programsko podpira različne subkulture, podnevi deluje kot kavarna, razstavišče, družabna igralnica, zvečer pa se tukaj organizirajo koncerti, DJ večeri in drugi dogodki na glasbenem področju. Ob pustovanjih in nočeh čarovnic se tu kar tre najrazličnejših maškar. Posebnost so tudi vedno zelo dobro obiskani »Members only« partiji, na katere imajo vstop le člani s člansko izkaznico, pijača pa je ob že tako smešnih cenah še bolj poceni.

Hiška

Nekdaj Hiša galerija, kasneje Supernova, po domače še vedno Hiška. Namembnost tega malega prostora se je skozi leta spreminjala. Trenutno ob petkih tam potekajo Marmeljad sešni (besedna igra na džem), v sezoni zabav pa bodo sobotne noči ponovno dokazale, da je čas relativen.

LUBADAR
Ciproš

Mlini v Sloveniji vsak dan v brezoblično kašo zmeljejo tono knjig in Društvo ljubiteljev knjig je tisto, ki si jih prizadeva rešiti in jim poiskati kakšno hvaležno polico. Na približno kilometru polic lahko za simbolično ceno najdeš tričetrt knjižnega sveta.

Plezalna stena

Na podstrešju lesene zgradbe se nahaja nizka plezalna stena plezalnega društva. Namenjena je njenim članom in udeležencem tečajev. Plezajo brez vrvi, padce pa blažijo kupi žimnic.

Ateljeji, vadbeni prostori

V Lubadarju se dnevno zadržujejo glasbeniki in umetniki. Eni vadijo s strunami in opnami, drugi z ogljem, čopiči in spreji, oboji pa se prepuščajo ustvarjalnemu procesu, ki je tu našel svojo streho nad glavo.

HLADILNICA
Kurd

Lesene stopnice, na katerih ob sončnih popoldnevih zagotovo vidiš posedati skupinico lokalnih privržencev, vodijo do dvorane, katere namen in njen doprinos širši skupnosti mnogi polemizirajo. Gre za dnevno sobo zeliščarjev ali kaj več? Pred kratkim se je v notranjosti postavilo nekaj improviziranih objektov in ime KURD Freizeit Skatehalle. Ob vikendih pa tam potekajo različne zabave predvsem elektronske glasbe.

Razstavišče Hladilnica

Odličen prostor na podstrešju pod trami velike zgradbe, je v preteklosti gostil veliko domačih in tujih razstav, instalacij in performansov.

PARKEC

Nekdaj so bile v njem klopi, lučke in zanimive skulpture, a se je garnitura zamenjala. Nastala je mini vasica, odprta cona različnih sedečih in stoječih dejavnosti, takšnega ali drugačnega drkanja, čaščenja totemov in preživljanja časa na urbani opremi. Vse to za hrbtom tovariša Tita.

Zavod Udarnik

Po petih letih delovanja je svoja vrata zaprl edini art kino v Mariboru – Udarnik. Mariborčani smo se tako poslovili od klasičnih in sodobnih filmskih projekcij, festivalov in nepozabnih partijev na Hodniku. Trenutno še vedno deluje Mobilni Udarnik, ki, kot pove že ime samo, poteka v drugih kulturi prijaznih prostorih po Mariboru, medtem ko so se projekcije art filma preselile v hram potrošništva – multipleks na obrežju Drave.

UGM

Strossmayerjeva 6
Delovni čas: torek–nedelja, 10.00–18.00

V Umetnostni galeriji Maribor, enem osrednjih muzejev moderne in sodobne umetnosti, vsako leto priredijo okoli 20 razstav, tako da se bo gotovo znašla na prednostnem seznamu ljubiteljev umetnosti. Če imaš srečo in ujameš kakšno otvoritev ali pa muzejsko noč, si lahko razstavo slik, kipov, grafik, fotografij in vseh drugih vrst umetnosti ogledaš brezplačno s kozarčkom penine v roki.

Galerija K18

Koroška cesta 18
Galerija K18 je razstaviščni projekt Zavoda Pekarna Magdalenske mreže. Številne razstave skozi vso leto dajejo možnost predstavljanja različnim ustvarjalcem vseh starostnih skupin: dijakom, študentom različnih umetniških smeri in mladim ustvarjalcem, ki šele začenjajo svojo umetniško pot in iščejo možnosti za lastne razstave. Odpiralni čas je različen. Stopi mimo in poglej, če imaš srečo ali povprašaj v MISC INFOPEKA.

Živa dvorišča

Mnoga dvorišča v centru mesta
Delovni čas: ob dogodkih

Še precej mlada ideja je v centru mesta razkrila zakladnico kotičkov, kjer lahko prebivalci najdejo zavetje, prostor za druženje, ustvarjanje, širjenje idej. Program društva HIŠA! na 10 dvoriščih v centru mesta ponuja različne kreativne prakse in teži k izboljšanju kakovosti bivanja v centru mesta in povezovanju someščanov. V sklopu programa se na Živih dvoriščih odvija pester kulturni program: arhitekturne delavnice, gledališke predstave, delavnice ročnih spretnosti in koncerti.

Slovensko narodno gledališče Maribor

Slovenska ulica 27
Izjemne baletne, operne, gledališke predstave in koncerti so našli svoj prostor v čudoviti stavbi na Slomškovem trgu. Največji javni kulturni zavod v državi je eden redkih tako velikih in produktivnih na širšem prostoru in gostuje po vsem svetu. Če že ne kupiš vstopnice, ki so mimogrede zelo mamljivih cen za naše severne sosede, si oglej vsaj čudovito preddverje.

Narodni dom Maribor

Ulica kneza Koclja 9
Informacijska pisarna odprta od ponedeljka do petka, 10.00–17.00, sobota, 9.00–12.00 in uro pred vsako prireditvijo.

Prireditveni prostor za privržence vseh zvrsti kulture in umetnosti, glasbe, komedije, gledaliških predstav, ne glede na vaša leta, želje in tako ali drugačno življenjsko usmerjenost. Poplava dogodkov, ki jih prirejajo še posebej obilo v času Festivala Lent, ga uvršča tik pod vrh največjega kulturnega organizatorja v Sloveniji.

Multimedijski center Kibla

Ulica kneza Koclja 9
Delovni čas: ponedeljek–petek, 9.00–22.00, sobota, 17.00–22.00
Karkoli si že predstavljaš pod besedo multimedijski prostor, je Kibla precej več kot zgolj to. Razstave, performansi, glasbeni koncerti, literatura, razprave, simpoziji, konference, festivali, sodobne tehnologije, neformalna izobraževanja in še vse tisto, česar se spomniš, pa nam je ušlo. Za marsikoga drugi dom.

Salon uporabnih umetnosti

Glavni trg 1
Stavba na Glavnem trgu je pred kratkim praznovala stoletnico, poleg pestre zgodovine v sebi skriva mnogo zanimivih zgodb. Poleti 2013 se je tam začela povsem nova: Salon uporabnih umetnosti, ki s konceptom razstaviščno-ustvarjalno-prodajnega prostora nudi zatočišče nadebudnim oblikovalcem, ustvarjalcem, umetnikom in zainteresirani javnosti, da skupaj premikajo meje in kljubujejo potrošniškim navadam in klišejem masovne produkcije ter brezglave in brezkonceptualne potrošnje.

Nazaj na Vodnik za mlade popotnike.