Ki te si ti?

O Brother, Where Art Thou?

 
Prvi občutek, da je Maribor mesto pod Pohorjem ali pa mesto pod Piramido, je odvisen od tega, od kod prispeš. V vsakem primeru pa si se znašel/-a v drugem največjem mestu v Sloveniji, ki leži ob reki Dravi. Maribor se kot mesto prvič omenja leta 1254, že v času turških vpadov pa bi skoraj dočakal svoj konec. Legenda pravi, da so Turki že stali pred vrati, ko so Mariborčani ugotovili, da obrambni jarek ni napolnjen z vodo. Nihče si ni upal iz mesta, da bi pri Treh ribnikih spustil vodo vanj, dokler se ni opogumil čevljarček, ki se je izmuznil skozi Koroška vrata v obzidju in spustil zapornice ravno v trenutku, ko so Turki že poskakali v suh jarek, da bi napadli mesto. Ko je voda napolnila obrambni jarek, so Turki utonili in mesto je bilo ubranjeno.

Če verjameš v starodavne legende ali ne, v mestu je še vedno ostalo marsikaj pravljičnega, kar lahko izkusiš – če le znaš prisluhniti doživetij željnemu glasu v sebi.

Ko se nameniš v Maribor, je vsekakor dobro vedeti …

… da lahko v mesto z avtom hitro in enostavno prispeš iz vseh sosednjih krajev in držav, imel/-a pa boš nekoliko težav z brezplačnim parkiranjem. Če si le na dnevnem obisku, priporočamo Europark, za plačljiva parkirišča pa večinoma parkirni listek kupiš na parkomatu. Seveda pa v mesto redno vozi vlak (več informacij na tej povezavi) in nekoliko manj redno avtobus. Slovensko mednarodno letališče je oddaljeno 125 km, letališče v Zagrebu pa 128 km. Mariborsko letališče je aktivno le občasno z določenimi povezavami.

… da se lahko po Mariboru zapelješ z mestnim avtobusom. Vozni red je izobešen na vsaki postaji. Karto lahko kupiš na avtobusu, enosmerna vozovnica pa te bo stala 1,10 €, oziroma v trafikah, kjer je sistem nekoliko bolj zapleten. Kupiti moraš plastično kartico, za katero odšteješ 2,5 €, in nato nanjo naložiš vožnje – več kot jih kupiš, cenejša bo ena vožnja.

… da je veliko različnih taksijev, ki imajo različne cene, vsekakor pa preveri, ali ima taksist vklopljen taksimeter. Startnina po navadi znaša 1 €, prav tako se tu okoli giblje prevožen kilometer. Mikro taksi (00386 41 444 222), Taxi plus (00386 80 11 12), Mestni taxi (00386 80 80 17).

… da je mesto nenazadnje majhno in ga lahko prehodiš peš ali pa si izposodiš kolo. Brezplačno si lahko izposodiš reciklirano kolo MBajk, po sistemu nakupovalnih vozičkov z 2€ drobiža na železniški postaji, pred TIC-em in ob študentskih domovih na Gosposvetski ulici. Kolo dobiš tudi v TIC-u v središču mesta (od 5 € do 10 € + 20 € varščine) ali v Centru mobilnosti Maribor na Partizanski cesti (od 5 € do 8 € + 20 € depozita). Kolesa Scott Genious si lahko za 30€ na dan izposodiš v Luka’s bike na Ulici Staneta Severja 7a, v Nakita showroom Maribor na ulici Staneta Severja 9a si lahko izposodiš aluminijasta gorska kolesa ( 9€ do 15€ na dan), karbonska gorska kolesa (12€ do 20€ na dan) ter električna kolesa (15€ do 25€ na dan).

… da so trgovine v centru mesta ob delovnih dneh večinoma odprte do 19-ih, do 23-ih je odprt Mercator pri avtobusni postaji, nakupovalna središča pa do 21-ih in ob nedeljah do 14-ih ali 15-ih. Pri lokalih je delovni čas zelo različen, lačen/-a ali žejen/-a zagotovo ne boš ostal/-a ob nobeni uri.

… da je dežurna zdravstvena ustanova v Mariboru, v prostorih Splošne bolnišnice Maribor, dežurna lekarna pa na Taboru v neposredni bližini UKC.

PRAZNIKI ALI BREZDELNI DNEVI:

1. in 2. januar … novo leto
8. februar … slovenski kulturni praznik – Prešernov dan
5 tednov po pustu … velikonočna nedelja in ponedeljek
27. april … dan boja proti okupatorju
1. in 2. maj … praznik dela
25. junij … dan državnosti
15. avgust … Marijino vnebovzetje
31. oktober … dan reformacije
1. november … dan spomina na mrtve
25. december … božič
26. december … dan samostojnosti in enotnosti

Nazaj na Vodnik za mlade popotnike.