Plesati o arhitekturi

Dancing about architecture

 

Najstarejša hiša v Mariboru

Koroška cesta 24
Se sprašuješ, kaj je bilo prej, kura ali jajce? Vprašanje je sprožilo že veliko kafanskih razprav, nobenega dvoma pa ni, da je hiša na Koroški cesti v Mariboru stala že dolgo, preden so postavili Europark. Pravzaprav je bila tu prej kot temeljni kamen katere koli druge hiše v mestu.

Minoritska cerkev in samostan

Vojašniški trg 2
V današnjem Lutkovnem gledališču na Vojašniškem trgu so od 10. ali 11. stoletja dalje bivali minoritski menihi, nato vojaki in še kasneje reveži, dokler ga ni zob časa tako obrusil, da mu je bilo potrebno vdahniti novo življenje. Novo podobo je v lanskem letu dobila tudi cerkev.

Kužno znamenje

Glavni trg
Skorajda ni mesta v Evropi, kjer po koncu kuge ne bi postavili kužnega znamenja. V Mariboru se je obdobje črne smrti končalo leta 1681 in takrat je nastalo vnebovzetje Marije med luno in zvezdami, ki ga je v 18. stoletju kipar Straub dopolnil še s šestimi svetniki. Zavidljiva starost pa je od kipa terjala svoj dolg, zato le-ta svoja stara leta preživlja v Pokrajinskem muzeju Maribor, na Glavnem trgu pa stoji njegova replika.

Sinagoga in Židovski trg

Židovska ulica 4
Čeprav jo marsikateri popotnik, pa tudi Mariborčan, spregleda, je sinagoga na Židovskem trgu ena najstarejših v Evropi. V srednjem veku je predstavljala pomembno duhovno in kulturno središče Judov, ki so bili zaradi mednarodnih vezi zaslužni za razvoj trgovine in kupčij. Skozi stoletja je zamenjala mnogo lastnikov, danes pa se v njej nahaja Center judovske dediščine, v Židovskem stolpu pa je Fotoklub Maribor.
Židovski trg predstavlja miren kotiček z enim najlepših pogledov na Dravo. Obrat za 360 stopinj na trgu bo prava multikulturna izkušnja – stara judovska zgradba, kitajsko drevo, pristno mariborsko vzdušje in moderna umetnost – skulptura Pet organskih nevarnosti, ki jo počasi razkraja rja, ki pa je ena od nevarnosti v imenu skulpture …

Mestno obzidje in obrambni stolpi

Vodni stolp, Sodni stolp, Čeligijev stolp, Židovski stolp
V srednjem veku ni bilo mesta brez obzidja in tako tudi Maribor ne bi obstal, če ga ne bi med 13. in 18. stoletjem varovali debeli zidovi in obrambni stolpi. Čeprav je širitev mesta razjedla večji del zgodovinske obrambe, ga lep kos še vedno najdeš na Lentu, od stolpov pa so se za najbolj trdožive izkazali Vodni, Sodni, Židovski in Čeligijev.

Lent

Pristan
Kot mnogo slovenskih izpeljank tudi Lent izvira iz nemščine in sicer iz starega izraza »lander«, ki pomeni prostor za pristajanje. Breg Drave je bil v preteklosti pomembno pristanišče, zaradi dostopnosti pa tudi skladišče in območje obrtnikov, ki so imenovali prečne ulice med bregom in mestom. Z razvojem industrije je ta del mesta počasi propadal, skorajda smrtni udarec pa mu je zadala gradnja mostov, a do danes se je Lent ponovno razživel in postal priljubljen prostor za druženje, kofetkanje, sprehajanje in hranjenje nepredvidljivo razpoloženih labodov. Še posebej lahko doživiš nočni utrip Maribora, če te pot zanese tod mimo zvečer. Prostor sicer uničujejo karavane avtomobilske pločevine in ogromne parkirne površine.

Spomenik osvoboditve

Trg svobode
Bronasti spomenik je posvečen Narodno osvobodilnemu boju in oblikovan kot kapljica vode oziroma po nekaterih interpretacijah v obliki stisnjene pesti. Na njem so upodobljeni obrazi padlih partizanov, obvestilo o streljanju talcev med II. svetovno vojno in nekatera poslovilna pisma padlih borcev, pred kratkim dodana bela stisnjena pest pa je ostanek protestov, ki so se tu odvijali pozimi in spomladi 2012 in 2013. Domačini ga imenujejo Kodžak.

Mostovi

Koroški most, Studenška brv, Stari most, Titov most, Železniški most, Dvoetažni most
Levi in desni breg reke Drave, ki razdvaja Maribor, povezuje šest mostov. Če pluješ s tokom, se najprej znajdeš pod najširšim Koroškim mostom, preko katerega prebivalci študentskih domov hodijo na Pohorje. Na naslednjo Studenško brv zaljubljeni parčki zaklepajo svojo ljubezen s ključavnicami z vrezanimi začetnicami, mestni pozerji pa so jo posvojili kot fotografsko točko št. 1 v mestu. Predstavlja tudi križišče vsem rekreativnim športnikom. Če Glavnemu ali Staremu mostu rečeš kar Rdeči, bodo vsi domačini vedeli, o katerem govoriš. Med Mariborskimi mostovi pa nima le najbolj prepoznavne barve, ampak tudi najdaljšo zgodovino gradenj, rušenj in ponovnih gradenj. Naslednji je betonski Titov most, dvopasovnica s pločnikom, ki je podaljšek nakupovalne avenije Europarka. Železniški most je pravi podvig plezanja v prostem slogu za grafitarje, za njim pa Dvoetažni most, kjer se lahko peš sprehodiš le po spodnjem nadstropju, saj te na desni strani zgornjega pričaka prava avtomobilska bob steza.

Trgi

Rotovški trg, Glavni trg, Slomškov trg, Grajski trg, Trg svobode, Trg Leona Štuklja, Trg generala Maistra
Že stoletja živahni prostori srečevanj, izmenjave stvari, idej, informacij, klepetanj, katerih središča zapolnjujejo spomeniki, fontane, kipi in skulpture. Življenje domačinov prav vsakemu od njih podaja še posebno vlogo – iz Rotovškega trga se na Glavni trg ob sobotah zgrnejo svati, Slomškovega obdajajo hrami znanja, kulture in religije, pa tudi veseljačenja, na Grajskem pa sedete k obloženi mizi. Trg svobode ob sredah gosti tržnico z domačo zelenjavo, kak drugi dan izdelke domače in tuje obrti in industrije, pozimi pa te pričaka kuhano vino in prigrizki, ki sodijo poleg ter drsališče. Glavni trg se tudi ponaša s tržnico domačih izdelkov, občasno pa se tukaj ustavi tudi avtobus potujoče knjižnice. Trg Leona Štuklja, dnevna soba Maribora s komercialno televizijo si še pridobiva privržence klopi v senci različnih drevesnih vrst, ki so tam dobile svojega četrt kvadratnega metra zemlje. Sicer prostor polnijo z občasnimi festivali in stojnicami, vendar se marsikateri Mariborčan sprašuje, kaj nam je takšnega prostora treba. Na Trgu generala Maistra lahko spoznaš domače srednješolce, ki tam posedajo po klopeh med odmori.

Nazaj na Vodnik za mlade popotnike.