Mariborizacija

Maribornication

 
Da si se znašel/-la v Mariboru, je prostorsko gledano šele začetek. Zdaj je potrebno, da se integriraš v mesto, se pravi Mariboriziraš. Na vsa pomembna vprašanja, ki bi si jih slej ko prej zastavil/-a, ti ponujamo odgovore, ki jih moraš vedeti, da ne izpadeš totalen/-na turist/-ka.

Kako me bo Maribor udaril po žepu?

Za espresso boš odštel/-a okoli 1€, kavo z mlekom 1.40€, belo kavo 1.80€, čaj iz filter vrečke 1.50€, čaj v čajniku 2.20€, pico 6 – 8€, sendvič 2 – 4€, fast food 3 – 5€, lager pivo 2 – 2.5€, zmešane žgane pijače 3.30 – 4.60€ …
Vstopnine v muzeje in galerije stanejo 2 – 3€, s študentsko kartico dobiš majhen popust, veliko pa jih je tudi brezplačnih. Za koncerte lokalnih in nekomercialnih izvajalcev boš odštel/-a 3 – 8€, za kulturne prireditve in predstave pa 10 – 20€.

Maribor, vstajniško mesto 2012

Konec leta 2012 je bil v Mariboru precej žgoč, saj so t.i. mariborske vstaje na ulicah zbrale kar deset tisoč ljudi. Zahteve po odstopu takratnega župana Mestne občine Maribor ter po pravičnosti, enakopravnosti in solidarnosti so presegle lokalno območje in nekako prebudile preostale Slovenke in Slovence, da se zberejo na ulicah in izrazijo svoje nestrinjanje z obstoječim političnim in družbenim stanjem. Vstajniki so dosegli odstop takratnega župana, zamenjal ga je novi. Situacija v mestu in učinkovitost na občini pa se ni bogvekaj spremenila. Ko so se množične vstaje nekoliko umirile, so vstajniki glede na svoja prepričanja formirali veliko različnih skupin, v katerih so skušali opredeliti svoje zahteve in najti načine, kako jih realizirati. Skupina Iniciativa mestni zbor, ki je nastala v času vstajniškega Maribora vztrajno in postopoma širi načela neposredne demokracije in vzpodbuja direktno akcijo, njihovo delovanje pa temelji na konsenzu, enakopravnosti vseh in nediskriminatornosti. Skozi samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti vzpodbujajo aktivno politično udejstvovanje občank in občanov Maribora, gradnjo nestrankarske politike, vzpostavljajo civilni nadzor, stremijo k spremembi družbeno-političnega sistema in skušajo združiti ljudi, saj se zavedajo, da smo skupaj močnejši.

Obstaja avtohtona mariborska pijača?

Absolutno. Fuzl – sestavljen iz tavžentrože, kokte, limone in ledu, je prvotno serviran v pollitrskem kozarcu za vlaganje s slamico. Nastal je leta 1993 v Tildo’su na češkem partiju. Padla je ideja o neki novi, odpičeni zabavi, prav tam pa še o hišni pijači – avtohtoni, slovenski. Slovenska ideja, slovenske sestavine na češki čagi v Tildo´su v Mariboru. Trenutno Tildo’s, ta famozni mariborski lokal, že nekaj časa ne obratuje. Polkne so zaprte, stenska poslikava pa ostaja.

Trrr, trrr, kdo časti?

Znano je, da se Mariborčani ne branimo družabnih večerov in noči. Znano je tudi, da nismo kot naši sosedje, ki plačajo vsak zase, ampak se vedno nekdo opogumi s »ta runda je moja«, kar pomeni, da plača vse pijače zbrane družbe. Nadalje je samoumevno, da tudi ostali naredijo enako. Večja je skupina, daljša bo noč, kar pa sicer ni nujen in izključen pogoj za dolge noči …

Laško ali Union, to je zdaj vprašanje?

Sicer je že pred precej časa ena pivovarna kupila drugo, ampak še vedno smo prepričani, da gre za dve različni pivi. Katerega boš izbral/-a, je bilo dolgo časa vprašanje pripadnosti določenemu koncu Slovenije. A to, da zavedni Štajerci pijejo Laško, Ljubljančani pa Union, je bolj mit kot pravilo. Zadnje čase pa opažamo, da Mariborčani in Mariborčanke raje posegajo po čeških pivih, oziroma si od časa do časa privoščijo tudi kakšnega bolj specialnega, zvarjenega v sloveniji ali drugod.

Kje posedeti in opazovati mesto

Če nisi za kavico ali pa če nimaš za pivo, lahko sedeš na nabrežje Drave, imenovano Benetke ali pa se sprehodiš v smeri vodnega toka in se ustaviš ob kateri izmed klopi vzdolž sprehajalne poti, prijetno je tudi na stopnicah ob Dravski vili ali pa tistih ob Vodnem stolpu na drugi strani Lenta. Parki in trgi so kot nalašč za posedanje, poleg lokalov, najdeš tam tudi mestne klopi, kjer natakarji ne strežejo.

Zakaj je pozimi v Gustafu mrzlo?

Dvorana Gustaf ima (pazi to!) talno ogrevanje. Stroški za kurjavo so že od nekdaj zelo visoki, zato se poskušajo znajti na druge načine. V zimskih dneh se zelo paše motati okoli električne pečke oziroma se pogreti na kakšen bolj domiselen način.

Horra legalis? Kdaj domov in kam, če ne tja?

V Mariboru ura, ko zaprejo vse lokale in klube, ne obstaja. Eni zaključijo prej, drugi kasneje. Odvisno je od števila obiskovalcev in splošnega vzdušja oziroma dogovora. Za najbolj vzdržljive, nekomercialno usmerjene, so tu Pekrana, Zavod Udarnik in Satchmo, ko pa še tu zaprejo svoja vrata, se vsak znajde po svoje.

Ležerno je moderno, očke so priprte?

Naj te ne preseneti, če boš vstopil/-a v katerega od prostorov, ki so opisani kot valilnice idej in ustvarjalnosti, pa te bosta presenetila praznina ali tišina. Ustvarjalnost je proces, ki rabi svoj čas in svoj prostor, zato včasih le nemo ždimo in čakamo, da nas kaj zadene ali pa pobegnemo na prosto in se vrnemo polni novega zagona. Mladinski centri združujejo civilno družbene interese in pokrivajo področje neformalnih izobraževanj, združujemo pa se tudi privrženci posameznih športov, področij kulture in umetnosti ter ljubitelji neracionalnega gospodarjenja s časom, ki pokrivamo področje bluzenja.

Kako ujeti pravo frekvenco?

95,9 MHz je frekvenca MAriborskega Radia Študent, ki ti bo poleg alternativne in dokaj nepoznane glasbe ponudil tudi napoved prihajajočih dogodkov in novice. Eden izmed dveh slovenskih študentskih radiev je resno zaživel leta 1990. Od takrat zavzema predvsem vlogo nekomformnega in družbeno kritičnega medija. Velik poudarek pa obvezno namenja njenemu veličanstvu – glasbi. Če nameravaš Maribor obiskati za dalj časa, je preklop na 95,9 skoraj obvezen, da začutiš nekomercialen duh študentskega življenja tega štajerskega mesta.

Kam lulat v mestu?

Brezplačno stranišče najdeš v Magdalenskem in Mestnem parku, v Hagridovi kočici levo od promenade. Javno stranišče je tudi ob Starem mostu, na desnem bregu Drave. Stranišče, ki pa je poleg TIC-a na Partizanski cesti, se lahko pohvali z nagrado »Naj stranišče 2012«, manj urejeno pa je tisto pri Mariborski tržnici. Sicer pa lahko uporabiš tudi stranišča v lokalih in nakupovalnih središčih, ima ga tudi Univerzitetna knjižnica Maribor. Stranišča najdeš seveda še na avtobusni in železniški postaji.

Nazaj na Vodnik za mlade popotnike.