Čuda nebeška

Curiosities

 
Nobeno mesto ni zares zanimivo, dokler ne spoznaš njegovih posebnosti, majhnih čudaških stvari, ki ga ločijo od ostalih. Morda se boš strinjal/-a z nami, da so spodaj opisane zanimivosti posebnosti Maribora. Morda pa najdeš svoje …

Stara trta

Starost štiristoletne trte na Lentu ni stvar prerekanj, zato se raje sprijazni, da tvoje vino ne more biti starejše. Avtentičnost so potrdili strokovnjaki v Parizu, njeni potomci pa rastejo po vsem svetu. Vsako jesen iz grozdja te trte, imenovane žametna črnina ali modra kavčina, nastane vino, ki se uporablja v protokolarne namene.

Zapuščen zapor

Za ljubitelje bizarnosti in avantur – propadajoča stavba, ki jo zagledaš, ko stopiš iz zadnjih vrat nakupovalnega središča, je bila strah in trepet v kosteh vseh kršiteljev zakona naokoli, gostila pa je celo tovariša Tita. Danes delno obnovljena, stavba služi različnim organizacijam in službam, velik del pa je še zmeraj misteriozno grozljiv.

Vinagova vinska klet

Če se sprehajaš po Trgu svobode in se sprašuješ, kam gre vino iz vseh vinorodnih gričev okoli Maribora, je odgovor kot na dlani – pravzaprav pod podplati. Pod tabo je namreč 20.000 kvadratnih metrov vinskih kleti in poseben arhiv vin.

Najstarejši bordel

Če te mika videti, kje naj bi najstarejši poklic na svetu opravljali v Mariboru, se sprehodi mimo Lenta do Minoritskega samostana in pozorno opazuj ornamente nad vrati. Skozi vhod pod tremi ženskimi glavami naj bi nekoč vstopali moški, danes pa te na drugi strani ne bo pričakal ne erotični muzej, kaj šele bordel, temveč le tvoja domišljija in prašen prostor.

Glavno pokopališče

Mariborsko pokopališče na Pobrežju ne gosti ravno Oscarja Wilda, Jima Morrisona ali Edith Piaf, še vampirskih zgodb ne premore, se pa ponaša z nekaj elegantnimi nagrobnimi kamni in bogato zgodovino seljenja z enega konca mesta na drugega. Četudi se grobovom želiš izogniti, boš na sprehodu po mestu gotovo stopil/-a na, globoko pod zemljo ležečo, zapuščino kakšnega, ki je včasih ležal na Slomškovem trgu, Ljudskem vrtu ali Magdalenskem parku. Lokalna šala: »Kje je najbolj čist zrak v Mariboru? Na Pobrežju, kjer diha samo polovica prebivalcev.«

Pogled z vrha

Če si že ne boš pretegnil/-a nog z vzponom na Piramido ali Kalvarijo, si lahko opečnate strehe Maribora ogledaš s 57 metrov visokega zvonika Stolne cerkve na Slomškovem trgu. Če pa je zate še to preveč, se z dvigalom zapelji v zgornje nadstropje hotela Slavija ali pa kar v zastekljeno restavracijo Interspar v Europarku. Dostopnost zgornjega nadstropja zvonika je pogojena z bolj poredko odklenjenimi vrati (termin variira glede na čas v letu, zato se je potrebno prej pozanimati v Infopeki ali Turističnem centru), medtem ko sta hotel in nakupovalno središče odprta vsaj dokler kure ne gredo spat.

Nazaj na Vodnik za mlade popotnike.