When Nature Calls

Klic narave

 
Slovenija, zelena čez in počez in tudi vmes. V Mariboru ti ni potrebno iti iz mesta, da bi bil v naravi, iskanje bližnje zelenice ali skupine dreves tako ne bo zahtevno delo. Pravzaprav, če se malo razgledaš okoli sebe, morda pravkar stojiš v neposredni bližini katerega izmed spodaj opisanih krajev.

Mestni park s Tremi ribniki

lokacija
Park ima svoj čar v vseh letnih časih, pa naj bo to zaradi pestrega festivalskega dogajanja v poletnem času, pisanih jesenskih listov ali zimske umirjenosti. Pot do njega najdeš zlahka, po njem pa kakor ti srce poželi. Tu rastejo drevesa številnih vrst, označena s tablicami, pa tudi klopi nosijo svoja sporočila – celo v Braillovi pisavi! Mestni park je tudi svojevrsten mestni spomenik, saj nastaja že od davnega leta 1872, klopi in mostički v poznem bidermajskem slogu pa so se ohranili do danes. V petdesetih so mu dodali glasbeni paviljon in promenado ter nekdanjo kavarno Park preuredili v akvarij, ki se je razširil še v terarij. Danes park nudi tudi eno posebnost – trgovinico s pasjimi slaščicami.
Ribniki so posebnost mariborskega parka in si sledijo ob promenadi, tako da jih med sprehodom le stežka zgrešiš. So dom rac, rib, želv, pozimi pa tudi labodov. O misteriju Treh ribnikov si lahko preberete več v rubriki Redko zastavljena vprašanja.

Potka ob reki Dravi

lokacija
Pešpot ob reki Dravi, ki je končno urejena na obeh straneh reke, je priljubljena tekaška steza, sprehajalna pot za zaljubljence, mlade družine z vozički, sprehajalce psov … Na levem bregu te pot popelje vse do Koblerjevega zaliva, ki je znan po prvomajskih kresovih. Desni breg pa ponuja kar nekaj odličnih razglednih točk s pogledom na mesto, še zlasti Lent.
Če se ob sončnem dnevu počutiš raziskovalno, jo uberi čez Studenško brv in po desnem bregu, proti toku reke Drave, vse do majhne cerkvice. Za cerkvijo se odpre čudovit pogled na mesto in rečno strugo, vredno fotografije ali dveh.

Mariborski otok

lokacija
Iz centra mesta je oddaljen približno 5 km in je edinstven rečni otok, poseben tudi zaradi svoje flore in favne. Pri sprehodu lahko naletiš na številne majhne rečne zalive, ptičja gnezda in rože. Čez leto je otok odprt za sprehajalce, rekreacijske športnike in ljubitelje narave, poleti pa je na njem odprto kopališče in je za vstop potrebno plačati (brez skrbi, ne predrago) vstopnino.

Kalvarija

lokacija
Znana je sicer tudi kot »stopnišče do nebes«, a te preklinjanje med premagovanjem 455 stopnic do vrha niti približno ne bo pripeljalo v nebesa. A naj te to ne odvrne, da se vsaj poskusiš podati na pot. Če si med bolj pogumnimi, lahko stopnice tudi pretečeš, sicer pa lahko ubereš precej lažjo pešpot. Nič ne de, ne glede na izbran način ali pot, obe te bosta pripeljali na vrh, kjer te bo čakala nagrada v obliki čudovitega razgleda na Maribor.

Piramida

lokacija
Ne le to, da piramide niso zgradili Egipčani, ampak ta v geometrijsko-zgodovinskem smislu sploh ni bila zgrajena. Piramida je namreč 386 m visok grič v Mariboru. Skozi vse leto je imeniten kraj za pretegovanje nog na poti skozi vinograde. V prednovoletnem času je okrašena s svetlimi lučmi in je posledično imeniten kraj za zmenkovanje, sicer pa je vse leto bolj ali manj osvetljena, tako da tudi med polnočnim sprehodom vidnost ne bo težava. Na vrhu so ostanki gradu, ki so jih razkrile roke arheologov in v ograjo postavile roke gradbincev, tako da si ne obetaj dotikanja arheoloških izkopanin. 🙂

Pohorje

lokacija
ČČe ti Kalvarija in Piramida nista predstavljali večjega izziva, lahko svoje pohodniške spretnosti preizkusiš z vzponom na Pohorje. Poleg mnogih rekreativnih pohodnikov boš na poti srečal tudi kolesarje, pozimi pa še smučarje in borderje. Pohorje je priljubljena točka za rekreacijo v vseh letnih časih, če se zaljubiš v zeleno, ki jo hočeš zeleno, pa lahko prespiš v enem izmed tamkajšnjih hotelov ali apartmajev.

Urbani vrtovi

Vrtovi, kjer si domačini pridelujejo ekološko zelenjavo, so nastali kot del programa Urbane brazde v letu, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture. V času, ko sta besedi lokalno in samooskrba spet pridobila na veljavi, ki si jo zaslužita, imajo vrtovi izjemen pomen za prebivalce blokov, ki lahko najamejo svoj vrt in ga obdelujejo.

Pekrska gorca

lokacija
Legenda pravi, da je Pekrska gorca odlomljen vršac Pohorja. Na kratko: Mariborčani so postali prevzetni, zato je hudič nameraval obračunati z njimi in poplaviti mesto. Vendar mu je načrte prekrižala Marija, zato je vršac pustil sredi polj in jo pobrisal. Če ne verjameš tega, pa verjemi vsaj, da je čudovit prostor za sprehode, športne aktivnosti, v preteklosti pa je bila tu smučarska skakalnica, na kateri so se kalili okoliški dečki.

Stražun

lokacija
Stražunski gozd je ohranjeno območje narave, ujeto med Pobrežje, Tezno, Dogoše in Brezje. Zaradi pomanjkanja parkov v okolici ima gozd parkovsko vrednost in je odlično mesto za sprostitev, rekreacijo ali le za pomirjujoč sprehod s psom. V gozdu je urejenih več gozdnih učnih poti in ptičjih hranilnic ter nekaj klopi za sprehajalce. V delu gozda blizu Brezja, ki mu mladi pravijo Jamice, se velikokrat zabavajo BMX kolesarji.

Betnavski gozd

lokacija
Betnavski gozd obiskovalcem in sprehajalcem ponuja veliko možnosti preživljanja prostega časa. Po delu gozda, ki ni zavarovan kot vodovarstveno območje, so urejene sprehajalne poti ter trim steze z vmesnimi postojankami in navodili za vaje v naravi. V jugozahodnem delu gozda pa je urejen pustolovski park. Ob Betnavskem gozdu se nahaja tudi Betnavski park z otočkom, ki je prav tako odlično mesto za sprehajalce.

Nazaj na Vodnik za mlade popotnike.