Malo mešano na žaru in v glažu

Explosion of emotions on the plate and in the glass

 
Hrana in pijača sta vedno najslajši del potepanj in zagotavljamo ti, da v Mariboru ne boš ostal/-a brez njega. Priporočamo poskusiti vsakega po malo.

Isabella – food & wine

Poštna ulica 3
Delovni čas: ponedeljek – četrtek 8.00 – 24.00, petek 8.00 – 2.00, sobota 9.00 – 2.00, nedelja 9.00 – 0.00

Na poštni dogaja, Isabella pa zmeraj razvaja. Nadvse prijeten lokal mnogih razsežnosti, v letu 2015 tudi dobesedno razširjen. Nudi ti toplino, izvirnost in domačnost ter široko ponudbo priznanih slovenskih in tujih piv, odlična vina (mi priporočamo hišno Lucijo in Špelo) in izvrstno hrano. Karkoli z njihovega jedilnika izbereš, nič te ne bo razočaralo. Poleg pijače in okusne hrane v Isabelli dobiš tudi odmerek kulture, saj njihove stene služijo kot razstavni prostor. Po novem pa so petkovi večeri obarvani tudi v nostalgično migajočo svetlobo ob spremljavi skrbno izbrane glasbe

The Living room

Glavni trg 9
Delovni čas: ponedeljek – četrtek 8.00 – 00.00, petek 8.00 – 2.00, sobota 9.00 – 2.00

Najdeš jo na robu Poštne, objeto v lesu in blazinah. Lastnik se je potrudil in ujel duh pomirjene Anglije v »njegovi« dnevni sobi, kjer med drugimi ponuja tipični angleški zajtrk. Če bi se rad/a preprosto odpočila zunaj ob najboljšem praškem pivu, ali poklepetal/a na najbolj udobni zofi, potem ne odlašaj, sprosti se v dnevni sobi.

Jazz Klub Satchmo

Strossmayerjeva 6
Delovni čas: torek – petek 19.00 – 03.00, sobota 20.00 – 05.00

Prvi in še vedno edini jazz klub v Mariboru, ki pa že dolgo ni več zatočišče le za džezerje. Skoraj vsak lahko zadovolji svoj glasbeni okus v najdlje odprti kleti pod Umetnostno galerijo, toplejši del leta pa tudi na letnem vrtu. Tekom meseca se tam zvrstijo najrazličnejši glasbeno-tematski večeri, koncerti in zabave, v času festivala Lent Mladinin oder. Številne glasbene legende, ki so tu nastopile v dobrem desetletju delovanja kluba, so Maribor narisale na džezovski zemljevid, bogata izbira piv in viskijev iz različnih koncev sveta pa na čagatorski zemljevid številnih Mariborčanov in drugih ljubiteljev kombinacije dobre glasbe in pijače.

London street food

Strossmayerjeva ulica 26, spletna stran, Instagram profil
Delovni čas: ponedeljek – petek 8.00 – 20.00, sobota 8.00 – 14.00

V večjih Evropskih mestih so hip, simpatične mini restavracije in ulični kioski, iz katerih strežejo ne le dobro, ampak tudi lično pripravljeno hrano, že prava stalnica. V Mariboru ekipa London street fooda orje ledino in ti nudi zelo okusne, hranilne in zdrave obroke v obliki domačih juhic, gurmanskih sendvičev in zanimivih solat. Kaj za prigriznit lahko vzameš v njihovem kiosku na Partizanski ulici, če pa bi raje obrok pojedel sede, pojdi so Strossmayerjeve ulice.

Toto cafe

Slomškov trg 13
Delovni čas: ponedeljek – četrtek 7.30 – 24.00, petek 7.30 – 01.00, sobota 9.00 – 1.00, nedelja 16.00 – 22.00

Prijeten kotiček na Slomškovem trgu, kjer drvi in se dnevno mudi veliko ljudi v mestu. Če si za jutranjo kavico ali pivce za živce v mirnem in sproščenem kotičku, je to vsekakor prava izbira. Da ga ne zgrešiš, beri črke na fasadi, ki te opozorijo tudi na prijeten letni vrt na notranjem dvorišču, kjer komaj verjameš, da si v centru Maribora. Nanj prideš pod ozkim obokom ob vhodu v lokal. Poleti lahko uživaško posedaš pod senčniki ob pestri izbiri pijač, pozimi pa te vabi prijazna notranjost.

MAL’CA mimogrede

Slovenska ulica 4, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek-petek 08.00-16.30

Že iz pročelja tega luštnega lokalčka je razvidno prijetno in domače vzdušje, kjer lahko vedno uživaš v harmonični kulinarični kombinaciji. Vsak dan lahko izbiraš med šestimi meniji, ki se tedensko spreminjajo. Sestavine stalnice pa so testenine, kaše in žita, juhe in enolončnice, pa originalni domači slovenski žlikrofi, ter nekaj po okusu šefa kuhinje. Lahko se odločiš le za malico, malico s solato ali malico s kozarcem vina.

Mr. Falafel

Gosposka ulica 30, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek – petek 11.00 – 20.00, sobota 11.00 – 18.00

Pri Mr. Falafel-u obljubljajo pravo orientalsko kulinarično popotovanje. Že ob vstopu v lokal te preplavijo vonjave začimb Bližnjega vzhoda. Privoščiš si lahko falafel na mnogo načinov, bodisi na krožniku ali v sendviču. Ne ponujajo pa samo falaflov, pač pa ti priravijo tudi druge orientalske, sveže, zdrave in hitre veganske, vegetarijanske in mesne specialitete.

Ngon

Koroška cesta 17, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek – petek 11.00 – 19.00

Grega je po svoji pestri mednarodni izkušnji okusov v Angliji k nam pripeljal delček bogate vietnamske kulinarike. Spoznal je Thu iz Saigona, z njo potoval po Vietnamu in se povsem zaljubil v tamkajšnje jedi. Vesela sta, da te lahko končno povabita v Ngon (vietnamsko Njam), okus VIetnama v Mariboru, da poskusiš delček bogate vietnamske kulinarike.

La pizzerija

Gosposka ulica 8, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek – četrtek 11.00 – 23.00, petek – sobota: 11.00 – 00.00

Sami zase pravijo, da je La pizzeria prostor, ki vznemirja, pomirja in obeta doživetje. Tudi kulinarično. Mi bi se s tem kar strinjali. Prijeten interier in bogata ponudba ne bosta pustila ravnodušnega in lačnega še tako zahtevnega in sestradanega gosta. Pice so nadpovprečne velikosti, priporočamo ti, da jo s kom deliš. Nič nenavadnega ni, da v La pizzeriji naročiš pico “pol pol”, nenavadno pa je to, da z njo dobiš škarje, s katero jo razrežeš.

Leon Snack & Coffee Shop

Trg Leona Štuklja 3, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek – petek 7.00 – 18.00, sobota 9.00 – 14.00

Če si v centru mesta in se ti je v trebuhu naredila pajčevina, se oglasi v Leon Snack & Coffe shopu. Izbiral/a boš lahko med številnimi zdravimi prigrizki, sendviči in smoothiji, kavami ter drugimi napitki. Gre za kraj novih spoznanj, poznanstev in prijetnega druženja, ni pomembno ali se ustaviš sam/a ali v dobri družbi.

Leon Good Food & Mood

Ulica Vita Kraigherja 3, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek – četrtek 7.00 – 22.00, petek 7.00 – 23.00, sobota 11.00 – 22.00

V restavraciji združujejo domač in sodoben ambient, postrežejo pa ti s številnimi specialitetami izvrstne kakovosti. Raviole, njoke in vse vrste testenin pripravljajo sami iz kvalitetne moke, z manj kvasa in soli. Naročiš jih lahko v okusnih omakah in kombinacijah, prav tako pa ne bodo ostali na cedilu ljubitelji solat, pic in mesnih jedi. Splača pa se ti naročiti tudi sladico, ki je zmeraj izvirna, iz naravnih sestavin in brez skritih dodatkov.

Restavracija Sedem

Cafova ulica 7, spletna stran
Delovni čas kavarna: ponedeljek – sreda 8.00 – 17.00, četrtek – petek 8.00 – 22.00, sobota 11.00 – 23.00
Delovni čas restavracija: ponedeljek – sreda 11.00 – 17.00, četrtek – petek 11.00 – 23.00. sobota 11.00 – 23.00

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem se lahko pohvali s svojo restavracijo in kavarno. Na kulinaričnem igrišču se tako meša kreativnost in mladostna energija pod mentorstvom že uveljavljenih gostinskih strokovnjakov. Vsak teden ti nadobudni študentje pripravijo in ponudijo paleto jedi, ki so jih zasnovali. Če pa ti ni do obroka, pa se pri njih ustavi na naravnem soku, odlični kavi ali izbranem vinu.

Picerija Pomodoro

Betnavska cesta 13, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek – četrtek 10.00 – 22.00, petek 10.00 – 23.00, sobota 11.00 – 23.00, nedelja in prazniki 11.00 – 22.00

Mnogi pravijo, da v Pomodoru dobiš najboljšo pico v Mariboru. Lokacija sicer ni v centru mesta, a splača se jo obiskati. Picerija z dolgoletno tradicijo nudi navadno, polnozrnato in brezglutensko testo, iz katerega spretni/e peki/nje pripravijo hrustljave in bogato obložene pice. Natakarji/ice pa ti poleg pice prinesejo še različna olja z mnogimi dodatki in omakice, ki se izvrstno podajo naročenemu.

Pizzerija in špagetarija La Cantina

Pohorska ulica 60, spletna stran
Delovni čas: ponedeljek – nedelja 8.00 – 00.00

Če te pot zanese pod Pohorje, ti priporočamo, da se ustaviš v La Cantini, kjer lahko v toplem delu leta ob osvežilnem napitku uživaš na terasi, v hladnejšem pa se namestiš v prijetni notranjosti restavracije. Postrežejo zares okusne pice, testenine in solate. Ponujajo tudi števile sladice. Če si ljubitelj/ica vafljev, bo to kraj, kamor boš rad/a šel/a oziroma se ga spominjala.

Ostala ponudba Maribora

Ko je dan mrk in siv se zagrej s skodelico čaja v Čajeku.
Dišeča kavica zbudi vsako jutro, še posebej v Hudi Kavi, Chill out cafe Center, Marpurgiju, Nani in Mački.
Hitra malica, prigrizek, smootie … London street food, Isabella food & wine, Mal’ca mimogrede, Fudo in Kavarna Q city.
Kjer zadiši po pici … La Pizzeria, Ancora, Astoria, Verdi, Padrino, Pomodoro, Vivaldi, La Cantina, Hitri Gonzales in Julči.
Kakšna slovenska jed na žlico ali vilico … Štajerc, Pivnica Alf, Klub Punkt in Bistro Arty.
Nočno življenje ob vrčku piva, kozarcu vina, koktejlu … Cantante, Tildos, Patrick’s Pub, CLC, The Living Room, Satchmo, Peppers in Piranha.
Sladkosnedi… Ilich, Pohorska kavarna, Draš center, Lastovka, Kavarna Q city in Pikapolonica.
Vegetarijanci, vegani, zdravojedci … Loving hut, Mr. Falafel in Ngon.
Po mehiško … Cantante, Tako’s in Rico Torres.
Specialno z žara … Baščaršija, Orient, Gala žar, Stari Gril in Ranca.
Čajniz … Zvezda, Sonce, Cesarska hiša in Kitajska palača.
Nočno življenje ob vrčku piva, kozarcu vina, koktejlu … Poštna ulica (Piaf, Isabella, CLC, Baščaršija, Huda kava, Patrick’s pub), The Living Room, Cantante, Lent (Mačka, Piranha, Rokaj).
Večerno življenje do jutra … Slomškov trg, Satchmo, Pekarna (Klub MC, Gustaf, Kurd), Kaos, KMŠ, ŠTUK (študentske zabave), LUFT, Niagara, Rotovška klet (fancy šmensi), Tako’s, Fuego (latino).
In po prekrokani noči … nočni prigrizek v fast foodu ali pekarni, ko te nos pripelje do kakšne odprte.

Nazaj na Vodnik za mlade popotnike.